AktuelnostiKulturni centarlive

IZLOŽBA KOSTIMA „Džingis Kan i stvaranje savremenog sveta“

U Galeriji Muzeja grada 1. marta u 20.00 časova otvorena je izložba kostima „Džingis Kan i stvaranje savremenog sveta“ autora Tijane Sićević, diplomiranog scenskog umetnika i master umetnika scenskog dizajna.
Na otvaranju izložbe govorila je Dragana Rađenović, master likovni umetnik. Profesor Đurđina Ristić je pročitala pismo koje je povodom otvaranja ispred galerije Cvetkov poslala Natalija Stokanov, istoričarka umetnosti.
U okviru izložbe predstavljena su tri izvedena jedinstvena kostima, uz umetničke, tehničke i radne skice, koje su nastale proučavanjem mongolske kulture. Želja za izučavanjem mongolske kulture potiče iz knjige „Džingis Kan i stvaranje savremenog sveta“ Džeka Vederforda koji kroz život Džingis Kana, prvobitnog zvanog Temerdžina, opisuje nastanak i razvoj Mongolske države. Kao što i sam naziv knjige Džeka Vederforda glasi, napravljena je paralela između tradicionalnog života mongolskog naroda koji se prožima od raznih plemena, formiranja države Mongolije, njenog razvoja i onoga što ona danas predstavlja u savremenom društvu, paralela koja je prikazana kroz kostim, upotrebom tradicionalnih i savremenih materijala.
Zbog opisa Džingis Kana „kako mu se u očima vidi plamen“, na kostimu izrađenog za njega, korišćen je narandžasti kolorit sa crvenim akcentima. Plava boja, koja se prožima kroz korišćenje tradicionalnih mongoslkih ornamenata, označava poštovanje mongolskog naroda prema nebu. Bakar i ostali metalni elementi, koji se pojavljuju na kostimu dočaravaju njegovu jačinu duha, i pored svih oštećenja i dalje odišu čvrstinom. Mudrost koju je tokom svog života stekao Džingis Kan ogleda se u raskošnoj kapi,
gde nam rogovi još jednom dokazuju njegovu upornost i silu, kao i odsustvo straha dok je ponosno hodao ka svojim ciljevima.. Na samom vrhu kostima ističe se konjski rep koji simboliše verovanje u svetost ove životinje.
Nasuprot kostima slavnog Džingis Kana realizovan je kostim hrabre i nežne žene Borte, velike ljubavi ovog ratnika. Nežnost i duhovnost, koju ona nosi u sebi, prikazana je prelivanjem od bele ka nebo plavoj boji. Intezitet kolorita govori o svim segmentima njenog života i duhovne promene kroz koje je prolazila. Sa druge srtane jaka crvena na njenim ramenima kao i na dnu rukava priča nam o oštećenjima nanešenim od drugih muškaraca, čvrsto je vežući za grehe zemaljskog sveta.
Treći kostim je kostim njihovog sina i povezuje prethodne dve ličnosti, a opet otkriva mnogo o samom sebi. Forma kostima uzeta je od izvornog kozačkog kostima, jasno ocrtava kojom teritorijom je vladao sin čuvenog Džingis Kana. Sa druge strane, tu je prisutnost strela, oružja po kom su amaongoli poznati, vraćajući se na njegovo poreklo. Crna boja i jasno precizne forme govore o strogoći njegovog vladanja.
Jedan od ciljeva izložbe jeste da savremeni svet edukuje o postojećim predmetima, koji su deo svakodnevnice i podstakne posetioce da razmišljaju koje su to karike dovele do napredovanja ili koje su karike podstakle napredak u civilizaciji. Ideja izložbe je da se napravi most između tradicije i onoga što mi danas jesmo kroz mongolsku kulturu.
Odabir reciklažnog materijala je takođe sa jasnom namerom upotrebljen, a to je podsticaj za razmišljanje o ponovnom korišćenju i upotrebi odloženih stvari i na taj način se doprinosi očuvanju planete Zemlje.
Izložba će biti otvorena do kraja marta.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Zapratite nas! Hvala

Youtube
Youtube