AktuelnostiŽivotinje

Jeste li primetili da vaš pas povremeno jede travu?

1. Nasljeđe predaka

Pre nego što ga je čovjek pripitomio, pas je bio deo čopora vukova, koji su ujedno i preci pasa, pa su lovili sve što su mogli kako bi preživjeli. Između ostalog, jeli su i poveće količine hrane biljnog porekla, pre svega  travu, što je karakteristično za biljojede. Čini se da je tokom evolucije to ipak ostao deo njihovog načina prehrane.

2. Vole jesti

Mnogi psi naprosto vole jesti i uistinu ne biraju što će konzumirati. Tako, između ostalog, jedu i travu. No ako imate psa koji je pravi „gurman“, pripazite na to što jede jer neke namirnice, poput čokolade s visokim udelom kakao, mogu biti pogubne za njih.

3. Problemi sa želucem

Ipak, pojava jedenja trave kod pasa, posebno tokom šetnje, najčešće se povezuje s problemima sa želucem. Često se može uočiti da povraćaju nakon što su pojeli travu, no nije još razjašnjeno što prethodi čemu – uzrokuje li trava povraćanje ili prirodno posežu za travom kako bi si olakšali.

Ako to radi samo nekoliko puta godišnje, nema razloga za paniku, no ako je to učestala pojava, najverovatnije se radi o gastritisu ili gastroenteritisu, i psa očito boli. Primetite li da to radi često, svakako posetite veterinara.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Zapratite nas! Hvala

Youtube
Youtube