Kulturni centarlive

PREDAVANjE O ROMSKOJ KULTURI I TRADICIJI

PREDAVANjE O ROMSKOJ KULTURI I TRADICIJI

U Muzeju grada Bačka Palanka u nedelju 7.marta održano je predavanje o romskoj kulturi i tradiciji. Zbog pooštrenih epidemioloških mera ovaj događaj je održan bez prisustva publike.

Na početku prisutnim učesnicima i medijima obratile su se direktorka Kulturnog centra Bačka Palanka Olja Nađ, Maja Pilipović ispred Saveta za rodnu ravnopravnost opštine Bačka Palanka i koordinator za romska pitanja opštine Bačka Palanka Dragana Ninković koja je govorila je o saradnji Roma i institucija u našoj opštini.

Violeta Damjanović, pedagog u TŠ „9. maj“ Bačka Palanka, mentor učenika romske nacionalnosti od 2007 godine i sa koleginicom Evicom Vujčić je autor projekta: Škola za roditelje učenika romske nacionalnosti. Kao mentor u tehničkoj školi radi na podršci i osnaživanju učenika da završe srednju školu i ako je moguće da nastave školovanje. U školi radi na primeni funkcionalnog znanja kroz preduzetništvo od 2015. Pokrenula je žensko preduzetništvo gde devojke učestvuju u 3d Akseleratoru, pristupaju izradi proizvoda putem 3d tehnologije u 3d štampi. Učenici koji svoje poslovne ideje predstavljaju kao proizvod ili uslugu, uživaju u onlajn takmičenjima i timskom radu sa svojim mentorom. Atmosfera u školi je sjajna kao i u sekciji koju vodi, sekcija- mali preduzetnici. Učenici rade na sadržaju, pre svega na javnom nastupu i svakako se druže-timski duh se razvija kroz saradnju i rad.

Šeća Kolompar – predsednik udruženja „Čarain“ iz Tovariševa, nastavnik romskog jezika od školske 97/98. Prva u Srbiji počela nastavu na romskom, radi i kao pedagoški asistent u školi u Tovariševu, poznata novinarka na TV i radiju. Zahvaljujući njenom radu povećao se broj srednjoškolki i studentkinja romske nacionalnosti. Šeća je ukratko predstavila kulturu, tradiciju, običaje i folklor Roma. Na samom kraju deca iz udruženja „Čarain“ prvo su izvela kratak recital a zatim su i odigrali jedan romski ples.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Zapratite nas! Hvala

Youtube
Youtube