Aktuelnosti

Sportsko mirovna manifestacija Trka mira u Bačkoj Palanci

Sportsko mirovna manifestacija Trka mira (Peace-Run) u našoj zemlji održaće se od 25.06 do 2.07.2022. Po planu internacionalni tim Trke mira stići će u Bačku Palanku u subotu, 25.06.2022. u 10:30 časova.

Na svom putu kroz Srbiju u trajanju od 8 dana proći će kroz: Bačku Palanku, Novi Sad, Sremske Karlovce, Inđiju, Staru Pazovu, Novu Pazovu, Beograd, Grocku, Smederevo, Požarevac, Kostolac, Veliko Gradište, Golubac, Donji Milanovac, Kladovo i Negotin.

,,Mi trčimo po celom svetu i do sada smo pretrčali 160 zemalja – jedna od njih je naravno i naša zemlja. Trčimo sa upaljenom bakljom, koja simbolizuje mir, prijateljstvo, ljubav, toleranciju – sve ono što je potrebnije planeti više nego ikad. Nadamo se da našim trčanjem utičemo barem malo u tom pravcu i da sve ljude, koje srećemo usput barem na trenutak podsetimo da je najvažnija stvar na svetu mir, kako mir svakog pojedinog čoveka tako i mir cele naše zajednice. Pokrovitelj ove trke je Narodna Skupštine Srbije i to je jako dobro jer time naša zemlja i službeno šalje u svet jednu poruku  da osim mira druge opcije nema. Mi smo za mir u svakom slučaju i za mirno rešenje i najgoreg mogućeg  slučaja. Mi to radimo kroz trčanje, kroz sport i  usput nam se pridružuju sportisti iz gradova kroz koje prolazimo. Ove godine prolazimo kroz 16 srpskih gradova.

Prvi grad je Bačka Palanka, nastavlja se ka Novom Sadu, Beogradu i tako sve do Negotina gde za osam dana 2. jula izlazimo i trka onda nastavlja u Bugarskoj. Glavni promoter cele trke je Karl Luis a priključuju se i mnogi poznati glumci, sportisti… Smatramo da je svaki pojedinac kog sretnemo, bez obzira dali je mlad, ili star, dali ima crnu, belu ili žutu boju kože svaki pojedinac je jednako bitan. Radimo na tome da svetu predstavimo upravo tu ideju da smo svi u jedinstvu i to ne smemo da zaboravimo. Ovom prilikom podsećamo ljude da nam se prudruže. Taj dan kada  trka dođe iz Hrvatske u Srbiju čekaćemo internacionalni tim na granici i trčimo do Glavnog trga gde će se održati manifestacija povodom naše trke. Pozivamo građane ne samo na manifestaciju, ali i da trče sa nama. Posle manifestacije idemo na jedno mesto pored Dunava gde ćemo zvanično da otkrijemo jednu ploču na kojoj će pisati ,,Dunav – reka mira“. Mi smo uspeli ove godine uz pomoć Ministarstva turizma i Narodne Skupštine Srbije da izdejstvujemo da ovih 585 km Dunava koji prolaze kroz Srbiju bude proglašeno za reku mira. Nadamo se da će i ostale zemlje uspeti u ovome. Za sada smo uspeli u ovome mi, Hrvatska, Slovačka i Austrija. Jednog dana ćemo pretrčati ceo svet i nadamo se da ćemo doprineti da barem malo na svetu bude mir.“ – istakao je Predrag Knežević predsednik Trka mira Srbije

Trka mira će ovog puta pratiti tok Dunava koji je ove godine proglašen „Rekom mira“ u sklopu međunarodnog projekta svih podunavskih zemalja, koji je u našoj zemlji podržalo Ministrastvo trgovine, turizma i telekomunikacija kao i Narodna Skupština Republike Srbije.

U Trci mira će učestvovati oko 15 internacionalnih trkača i oko 15 domaćih. Duž trase će se priključivati i lokalni sportisti kao i građani koji budu želeli da učestvuju.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Zapratite nas! Hvala

Youtube
Youtube