Aktuelnosti

Poseta ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije
gospodina Tomislava Momirovića opštini Bačka Palanka

Ministar Tomislav Momirović je najpre obišao kabinet predsednika opštine Bačka Palanka Branislava Šušnice. U kabinetu je održan radni sastanak kom su prisustvovali: Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe MGSI, Marko Lazarević, savetnik ministra MGSI, Branislav Šušnica, predsednik opštine Bačka Palanka, Milan Čavić, predsednik Skupštine opštine Bačka Palanka i Tamara Pilipović, narodna poslanica .
Nakon toga je usledilo svečano otvaranje poslovnog prostora Lučke kapetanije Bačka Palanka. Vrpcu na ulazu su presekli Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Branislav Šušnica, predsednik opštine Bačka Palanka a nakon toga su obišli poslovni prostor Lučke kapetanije Bačka Palanka, gde ih je dočekao Srđan Katanić, šef Lučke kapetanije.
Treća lokacija je bila obilazak Luke i graničnog prelaza Bačka Palanka. Ministra Momirovića su dočekali Veljko Kovačević – pomoćnik ministra za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe MGSI, Branislav Šušnica, predsednik opštine Bačka Palanka, Milan Čavić, predsednik Skupštine opštine Bačka Palanka, Tamara Pilipović, narodna poslanica , Milan Kraguljac i Velimir Radovanov, pomoćnici predsednika, Goran Stanković, direktor Luke Bačka Palanka i Dragan Jokić, direktor sektora za uslužne procese.
Predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica se zahvalio gospodinu Momiroviću što je posetio opštinu Bačka Palanka. ,,Danas smo zvanično otvorili Lučku kapetaniju u Bačkoj Palanci a sve posledice i otvaranje graničnog prelaza od 1. jula i na reci Dunav su za brodove, koji budu dolazili iz pravca Mađarske i Hrvatske. Takođe smo sa ministrom Momirovićem otvorili i mnoge teme koje se tiču same naše lokalne samouprave. Pre svega velikih projekata i gde smo danas čuli od predstavnika Luke koliko bi to bilo značajno da se u Bačkoj Palanci izgradi. Radi se pre svega o logističkom centru u Luki Bačka Palanka sa intermodulnim terminalom, koji bi bio ovde izgrađen i gde bi se on povezao pre svega sa železničkim saobraćajom, vodnim saobraćajom i najzastupljeni drumski saobraćaj. Nadam se da ćemo u narednom periodu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izvršiti prezentaciju koliko je to značajno za našu opštinu , pre svega za privredu i za sve one privredne subjekte kojima bi značilo otvaranje železničkog saobraćaja u Bačkoj Palanci. “ – istakao je Branislav Šušnica.

Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što je imao priliku da poseti Bačku Palanku i moćan industrijski centar. ,, Imali smo dve prilike zbog kojih smo došli u Bačku Palanku jedno je otvaranje Lučke kapetanije u samom gradu i to je prvo otvaranje Lučke kapetanije posle 18 godina, koje je ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture otvorilo na Dunavu. Druga stvar je otvaranje graničnog prelaza na Dunavu. Dunav je za nas strateški važan, on je naš autoput. Jako puno smo investirali prethodnih godina najviše uz podršku naših Evropskih partnera. Poslednjih šest meseci smo se dodatno mobilisali da omogućimo plovnost Dunava u svim okolnostima. Znali smo da leto neće biti lako, kao što znamo da jesen i zima pred nama neće biti laki. Dosta smo investirali i održavanje plovnog puta u pristup lukama. Nismo očekivali da će vodostaj biti ovako nizak, ali smo se i za ovo spremili. Kao što vidite danas je Dunav ,,krvotok“ cele Evrope, Srbija je jedina zemlja koja garantuje i obezbeđuje plovnost na celom njegovom toku. Mi smo kao Vlada doneli sve relevante odluke, sprovodimo pregovarački postupak, pripremamo mehanizaciju. Očekuje se od ponedeljka da će bugarska Vlada parafirati naš sporazum, da mi sa našom mehanizacijom Vlade Republike Srbije uđemo u Bugarsku omogućimo plovnost Dunava i na njihovoj teritoriji, jer oni imaju 14 kritičnih tačaka. Uveren sam da ćemo uspeti zajedno sa našim bugarskim i rumunskim partnerima da taj veliki zadatak koji je pred nama rešimo. Ova poseta Bačkoj Palanci je još jedna demonstracija koliko Vlada Republike Srbije spremno dočekuje sve izazove, koliko pažljivo investiramo u našu infrastrukturu, naravno i rečnu infrastrukturu. Očekujem da će ovo biti jedan dodatan podstrek razvoju Bačke Palanke.“ – istakao je Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Zapratite nas! Hvala

Youtube
Youtube